Systemisch werk & familieopstellingen

Elk mens verlangt naar een gezond en gelukkig leven met liefdevolle relaties. Soms staat iets een vervuld leven in de weg. Dat kan een lichamelijk, emotioneel of mentaal probleem zijn. Veel van onze gedragingen, waarden en overtuigingen vinden hun oorsprong in onze familiegeschiedenis. Dan is het belangrijk om naar het hele systeem, de hele familie of organisatie te kijken, vooral datgene of diegene die mist of buiten beeld is geraakt. Je kunt het zien als een mobile, die voortdurend op zoek is naar evenwicht: als er ergens onbalans is, gaat hij wiebelen en bewegen totdat de balans weer gevonden is. Ik bekijk jouw coachvraag ook altijd in het licht van het familiesysteem (gezin, familie, organisatie of bedrijf).

Hoe werkt het?
Samen onderzoeken we hoe je vraag te maken heeft met onbewuste patronen. Een systeem kenmerkt zich door ‘regels’ waar de leden van het systeem zich bewust of onbewust aan houden. Dit noemen we loyaliteit. Binnen het systeem is dat heel logisch. Het blijkt dat we deze regels onbewust ook meenemen en naleven op andere plekken, waar ze wellicht minder of anders gelden. Deze overlevingsstrategieën, geven een diepgaand inzicht in gedrag en relaties. Een opstelling kan inzicht geven in hoe deze patronen zich voordoen in ons leven nu. Het maakt het verborgene waarneembaar, voelbaar en zichtbaar. Systemisch werken vindt zijn oorsprong in de systemische familietherapie van Bert Hellinger.
Tijdens de sessie(s) worden patronen en symptomen inzichtelijk. Dat kan door het werken met elementen in de coachingsruimte of op tafel. Ik maak gebruik van poppetjes of vloerankers. Als een soort ‘levend schilderij’ wordt duidelijk waar mogelijke knelpunten liggen.

Er is veel te vertellen en lezen over het werken met opstellingen. De beste manier, zo blijkt uit ervaring, is het zelf ervaren. Maak snel een afspraak via 06-535 934 52.

Je hebt altijd je eigen plek. Iedereen in de stam heeft haar of zijn plek en niemand kan je plek innemen. Je kunt een maand, een jaar of dertig jaar weg gaan, maar je als je terugkomt is je plek er nog steeds…. Aboriginals